Inimese ja arvuti suhtlus, ergonoomika ja kasutatavus

Kasutatavuse positiivsed ja negatiivsed küljed veebis

Hea näide: youtube.com, mida külastan igapäevaselt.

Õpitavus - Uuel kasutajal on kõik koheselt ees, mida tal võib vaja olla. Nt. otsinguriba on koheselt ekraani ülemises osas ilusasti olemas ning see on ka põhiline n-ö töövahend antud leheküljel.

Tõhusus - Saan kindlalt öelda, kui korrad oled pidanud midagi läbi tegema antud lehel, siis järgnevatel kordadel ei tohiks enam probleeme tulla. Kõik on lihtsasti õpitav ja peale selgeks saamis on enda vajaliku video leidmine kiire ja lisade kasutamine lihtne.

Meeldejäävus - Väga kiireti, kuna igal funktsioonil on ka õpetus kõrval olemas.

Vead - Tavakasutajale vead puuduvad, aga nendele, kes laevad üles videosid jne. siis leidub vigu videode sisude kontrollimisega.

Rahuolu - Võib rahul olla, kuna veebileht on pidevas arengus, siis ei leidu praegu ühtegi teist lehte, mida saaks asendada hetkese veebilehega.

Halb näide: facebook.com

Õpitavus - Pealiskaudselt on enamvähem lihtne aru saada, kuid kui soovid rohkem funktsioone kasutada või seadeid muuta, siis on päris raske aru saada ja leida, kus võib midagi asuda, sest kõik on ikkagi laiali.

Tõhusus - Lihtsamad protsessid on kiiremad, kui oled mõnda aega kasutanud, kuid pidevate uuendustega tahetakse teha asju disain poolest ilusamaks ning muudavad mõned asjad ikkagi keerulisemaks ning isegi kogenud kasutajal võib olla raskusi.

Meeldejäävus - Kõik oleneb, kui süvitsi sa soovid minna. Jah, mõned oskused tulevad koheselt meelde, kuid mõnega võib minna aega.

Vead - Lihtne on teha vigu postituste ja muude sisude loomisega ning mõnda neist on raskem ka pärast parandada.

Rahuolu - Enda kogemusest pole üldse meeldiv, pigem kasutab ikkagi edasi nende teist veebilehte, kus ongi ainult suhtlus võimalus, sest pealehe kasutamine on jätkuvalt ebameeldiv.

Kasutatud allikad:

youtube.com

facebook.com


Kommentaarid

Populaarsed postitused sellest blogist

Andmeturveː tehnoloogia, koolitus ja reeglid

Võrkude rikkusː vabast tarkvarast vaba kultuurini

IT juhtimine ja riskihaldus