E-ITSPEA 1: Noppeid IT ajaloost

 WorldWideWeb 1991

WorldWideWeb oli esimene veebribrauser. Brauseri lõi Tim Berners-Lee 26. veebruaril 1991, kes töötas selajal Euroopa tuumauuringute agentuuris CERN. Hiljem oli brauseri nimi Nexus. WorldWideWeb oli esimene programm, mis kasutas lisaks tavalisele failiedastusprotokollille ja NNTP-le ka hüperteksti edastusprotokolli. Algselt polnud lähtekood avalik, aga 1993. aastal loovutati see avalikku omandisse. Brauseril ei olnud järjehoidja funktsiooni, vaid kaustaja pidi linki salvestama enda avalehele, kus sai ta hiljem seda uuesti avada.



Blue-ray 2006

Blue-ray uut tüüpi plaat, millele kirjutatakse peale sinise laserkiirega, mille lainepikkus on 405 nm. Antud lahendusega sai salvestada andmekandjale vähemalt 6 korda suuremas mahus infot, kui tavalisele DVD-le, mille jaoks kasutatakse punast laserit. Kuna sinine laserkiirgus on täpsem ja fokuseerib väiksemasse punkti, on võimalik andmeid tihedamalt kirjutada ja lugeda. Blue-ray plaate on veel võimalik luua regioonikoodiga, mis võimaldab mängida antud plaate ainult selle regioonis müüdud andmekandjatel. Kui 3D-filmid populaarseks said, oli ka neid võimalik kirjutada Blue-ray plaatidele.

Adobe Creative Cloud 2013

Adobe Creative Cloud annab tellijatele juurdepääsu Adobe graafilise disaini, videotöötluse, veebiarenduse ja fotograafia jaoks kasutatava tarkvara kogumile koos pilveteenusega. Creative Cloud majutati algselt Amazon Web Servicesis, aga hiljem sõlmiti leping Microsoftiga. Adobe tarkvara kasutavad paljud profesionaalsed sisuloojad. Adobe Creative Cloudi suur pluss on see, et peale tarkvara tellimist on seda väga lihtne allalaadida ning saab koheselt hakata kasutama. Võrreldes teiste sama teenusepakkujatega on Adobe Creative Cloud kindlasti paljude lemmik ja teenuse lihtsust ning võimekust on raske võrrelda teistega.
Kasutatud allikad:

1) https://en.wikipedia.org/wiki/WorldWideWeb
2) https://et.wikipedia.org/wiki/Blu-ray_Disc
3) https://en.wikipedia.org/wiki/Adobe_Creative_Cloud


Kommentaarid

Postita kommentaar

Populaarsed postitused sellest blogist

Andmeturveː tehnoloogia, koolitus ja reeglid

Võrkude rikkusː vabast tarkvarast vaba kultuurini

IT juhtimine ja riskihaldus